Kuntosalin valaistus
Kuntosalin valaistus toteutetaan liikkujan tarpeiden ympärille. Onnistunut valaistusympäristö vaikuttaa valtavasti treenaajan energiatasoihin, ja on siksi ensisijaisen tärkeää investoida kuntosaleilla ja kuntokeskuksissa kunnolliseen valaistukseen. Sopimattomat, vanhanaikaiset valaisimet eivät paitsi latista treenimieltä, mutta vapauttavat myös niin paljon lämpöä, että liikkuminen voi hankaloitua ja treeni-into laskea.
Kun liiketoiminnan ydintavoitteena on saada ihmiset liikkumaan, täytyy valaistussuunnitelma toteuttaa huolellisesti tavoitteen ympärille.
Kuntosalin valaistuksen peruspilarit
1. Riittävä valon määrä
Onko oma treeni-intosi korkeimmillaan valoisassa vai hämärässä? Ihmiskeho on sopeutunut reagoimaan vallitsevaan valoon kehoa ja mieltä mukauttavasti. Kirkkaassa päivänvalossa energiatasomme ovat korkeimmillaan, ja päivän kääntyessä, valon kellastuessa ja valon määrän laskiessa kehon melatoniinituotanto käynnistyy, valmistaen ihmistä yöpuulle. Jotta kuntosalitiloihin saapuminen ei toimi latistavasti ja keskuksessa voi kuntoilla virkeänä myös talven pimeinä päivinä, tulee valaistuksen määrän olla riittävä, keskipäivän valoa mukaileva. Kun treeniympäristö tuntuu energisoivalta, palaa asiakas aina uudestaan ja uudestaan. Riittävä valon määrä voi olla ratkaiseva tekijä kahden kuntokeskusvalinnan välillä.
Valon määrää arvioidessasi kiinnitä huomiota myös tilan ominaisuuksiin – nauttivatko liiketilasi runsaasta luonnonvalosta? Miten korkealla katto on? Ovatko liiketilasi epätyypillisen malliset? Korkealta katosta paistava valo menettää tehoaan matkallaan maahan, joten hallitiloissa käytetään erilaisia valaisimia kuin normaalikorkuisissa kuntosalitiloissa. Runsas luonnonvalon määrä auttaa treenaajaa etenkin kesällä, mutta talven pimeinä kuukausina olemme kaikki keinotekoisen valon armoilla.
Älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin! Liian kirkas valaistusympäristö ei ole miellyttävä, ja aiheuttaa toisissa jopa fyysisiä oireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä ja väsymystä. Valaistusuudistut toteutetaan usein pelkällä putkien vaihdolla, mutta koska LED-valaisin tuottaa paljon enemmän valoa kuin vanha loisteputkivalaisin, voi valaisimien lukumäärää joskus jopa laskea. Usein on järkevintä hyödyntää ammattilaisen osaamista oikean valon määrän arvioinnissa.
2. Kuntosalin valaistus päivänvaloa mukailevaksi myös väritykseltään
Kuten aiemmin kerroimme, valaistuksen voimakkuus ja värisävy vaikuttavat oleellisesti treenaajan mielentilaan ja energiatasoihin. Jotta pystymme optimoimaan treeniympäristön, tulee meidän mukailla keskipäivän aurinkoa. Valaisimien värisävyksi valikoituu kuntosaliympäristössä pääasiallisesti yli 5000 kelvinin vaiaisimet, jotka mukailevat kirkasta kesäpäivää.
3. Häikäisyn minimoiminen osana kokonaisuutta
Kuntosalitiloissa vietetään aikaa pystyasennon lisäksi myös selällään maaten, varsinkin, jos tiloihin kuuluu myös ryhmäliikunta-alue. Häikäisy voi talloin aiheuttaa liki yhtä suuta harmia kuin hämäryys. Ryhmäliikuntatiloissa, joissa tavoite on myös rentoutua, häikäisyn minimoiminen on erityisen tärkeää. Tällaisiin tiloihin onkin järkevintä valita matalan häikäisyasteen valaisimia, jotka eivät suoraan päin katsoessakaan aiheuta epämukavaa tunnetta.
Ethän unohda myöskään epäsuoraa häikäisyä! Erilaiset pinnat, kuten seinät ja peilit, voivat heijastaa valaisinten häikäisyn epämukavasti treenaajan kasvoille. Valaisinten suunnitelmallisella sijoittelulla saamme minimoitua suoran ja epäsuoran haitallisen häikäisyn, yhdessä matalan häikäisyarvon valintojen kanssa.
4. Työntekijöiden jaksaminen parantaa asiakastyytyväisyyttä
Työntekijäsi viettävät kuntosalitiloissa huomattavasti asiakasta pidempiä aikoja. Optimaalinen valaistus ei vaikuta ainoastaan treenaajiin, vaan efekti yltää luonnollisesti työntekijöihin ja tuntien vetäjiinkin. Hämärässä työskentelevä työntekijä väsähtää nopeasti, kokee erilaisia särkyjä ja vaivoja, on huonosti motivoitunut ja tapaturma-altis. Jaksaminen rankassa asiakaspalvelutyössä voi olla välillä koetuksella, ja tuntien vetäjät voivat uuvahtaa lukuisten peräkkäisten tuntiensa seurauksena.
Vähintään suositusten mukainen valon määrä virkistää työntekijöitä, parantaa mielialaa, lisää jaksamista ja vähentää tapaturma-alttiutta ja sairaslomia. On tutkittu, että riittävä valaistus lisää työntekijöiden tuottavuutta jopa 8%.
5. Energiansäästö valaistusuudistuksen ajajana
Moderni LED-valaisin kuluttaa 50% vähemmän sähköä kuin perinteinen loisteputkivalaisin. Pelkästään kuntosalin valaistusuudistuksella on saavutettu jopa yli 50% säästöjä sähkölaskuissa. Kun uusi valaistus on mahdollista hankkia nykyisin myös leasing-rahoituksella, on sähkönkulutuksessa säästetty rahamäärä usein leasingmaksun kuukausierää suurempi. Näin valaistusuudistukseen päästään joskus käsiksi jopa täysin kuluja muuttamatta.
6. Paloturvallisuus
Suomessa syttyy vuosittain tuhansia sähkötulipaloja. Vanhanaikainen loisteputkivalaisin on vikatilaan joutuessaan äärimmäisen vaarallinen. Viallinen loisteputkivalaisin voi sekunneissa ylikuumentua ja syttyä tuleen, ja näemmekin usein todisteita läheltä piti-tilanteista valaistusuudistuksia toteuttaessamme. Vanhan loisteputkivalaistuksen uusiminen parantaa kuntosalin paloturvallisuutta reippaasti.
Miten kuntosalin valaistusuudistus alkaa?
Kun harkitset kuntosalin valaistusuudistusta, käy edeltävä lista läpi askel askeleelta. Mieti tilojesi ominaisuuksia, nykyisen valaistuksen hyviä ja huonoja puolia, sekä uudelle valaistukselle asettamiasi toiveita ja budjettia. Haluatko uusia pelkät putket, vai kaipaatko kokonaisvaltaista uudistusta? Jos tarvitset apua valaistusuudistuksesi toteuttamisessa, ota yhteyttä, ja suunnitellaan uusi valaistuksesi yhdessä.